pátek 4. dubna 2014

Limonádový detox-dieta Master Cleanse

Hezký pátek přeji všem :))

Tentokrát bych se chtěla podělit o mou malou zkušenost s detoxikační kúrou Master Cleanse. Možná už jste o ní slyšeli, možná ne, ale já se nechala nalákat proto, že jsem se dočetla, že Beyonce na ní zhubla deset kilo za deset dní (ženská blbost a touha po hubenosti nemá konce).




Oč jde

V první řadě nejde o dietu, ale o detox, to znamená, že vás má zbavit nejrůznějších škodlivin, očistit střeva a tak podobně. Úbytek na váze je jen vedlejším příjemným doplňkem, ale ruku na srdce, kdo by nerad shodil nějaké to kilo, že ano? Na youtube a zahraničních fórech najdete spoustu příběhů a zkušeností lidí, kteří tuto dietu/detox podstupují už spoustu let a z toho jsem vycházela. Měla by se držet NEJMÉNĚ 10 dní a po dobu deseti dní NEJÍTE VŮBEC, ALE VŮBEC NIC. Pijete jen limonádu, která se skládá z vody, citrónu, javorového sirupu a kajenského pepře. K tomu se doporučuje brát projímavé čaje, sůl s vodou na pročištění nebo nejlépe klystýr, aby se tělo zbavilo všech škodlivin, které se v něm za roky cpaní se u televize čipsama nahromadilo. 

Co je potřeba

Především se psychicky připravit na to, že deset dní budete prakticky držet hladovku. Z mé zkušenosti se na to připravit nelze, takže doporučuji především opravdu silnou vůli. Co se týče ingrediencí a způsobu přípravy, názory se liší, já jsem postupovala takto.


na 1 hrnek/sklenici limonády:

2 nebo 1 lžíce javorového sirupu
špetka kajenského pepře
2 lžíce šťávy z citronu nebo limetky
voda.

Vše zamíchat a ihned (nebo co nejdříve) vypít. Nedělat si šťávu do zásoby, protože to údajně snižuje účinky všeho....
Denně vypít 6-12 sklenic. Plus bylinkové čaje a pročišťování, které je ovšem na uvážení každého z nás.

Jak to probíhalo u mne

Musím přiznat, že první tři dny jsem hlad neměla. Limonáda mi chutnala, byla jsem natěšená a denně jásala u každého deka, které mizelo. Jenže nežádoucí účinky příjemné nebyly. Jsem kávový maniak a nezačít den od kávy bylo pro mne nemyslitelné. Neskutečná bolest hlavy, svalů, kloubů, únava, malátnost a bušení srdce byl bohužel na denním pořádku. Neumím si představit, že bych chodila denně do školy nebo do práce na určitou hodinou a měla tento detox podstupovat. Celý den jsem prakticky jen ležela nebo posedávala a zvedala jsem se, abych si připravila limonádu...

Čtvrtý den jsem se vzbudila s nesmírnou energií a radostí, jako bych vypila osm káviček. Za to určitě plus!
Krize nastala kolem pátého dne, kdy se mi limonáda prostě zprotivila. Javorový sirup mi přišel neskutečně odporný a ze dvou lžiček jsem ho dávala jen kapku. Potom už ani ne a pila jsem jen citronovou šťávu s kajenským pepřem. Zvedal se mi žaludek kdykoliv jsem jen na sirup pomyslela...

Proč jsem skončila

Ačkoliv chřipkové příznaky odezněly někdy kolem 4. dne, stále jsem se necítila úplně fit. Vylézt kopeček k tramvaji bylo jako uběhnout maraton a bohužel jsem se ve svých 23 letech musela posadit na chodník a deset minut zhluboka dýchat, abych se vzpamatovala. To samé při vycházení schodů do 4. patra (výtah náš secesní dům nevede). Takže jsem byla omezena i v životě a prakticky jsem měla strach vyjít z domu, abych neomdlela. Tělo bylo oslabeno (jakby ne, bez jídla...). Uvědomovala jsem si, že jestli mám takhle fungovat min. 10 dní, tak se ze mne stane asociál a člověk s nulovou fyzičkou. Cvičení taky nepřipadalo v úvahu.

Co se váhy týče, za 6 dní jsem zhubla necelé 4 kila. Nevím, zda je to jen voda nebo tuk, pár věcí mám volnější v pase, ale že by to bylo poznat, to ne. Rozhodla jsem se na to zkrátka vykašlat z důvodu nízké kvality života. Nezastírám, že jsem chtěla zhubnout v první řadě, ale tímhle stylem určitě ne. Půjdu na to zdravě a s pohybem, tak, jak se to má a jak je to pro tělo nejlepší. Hladovění mi za to nestojí.


Tipy a postřehy

Pokud jsem vás neodradila, čtěte dále :) 


Na internetu jsem našla spousty fór, kde si lidé sdělovali své zkušenosti. Většinou to byly ženy, které pod dojmem hubené Beyonce chtěly taky rychle a celkem bezbolestně zhubnout. Některé to nevydržely ani do druhého dne, některé to vzdaly hned po prvních příznacích "chřipky (kdy se tělo čistilo) a některé to táhly i 20 dní a zhubly. Některé ovšem nehubly ani deko a detox odrazují nejen z důvodu nulového úbytku hmotnosti, ale taky proto, že jim to nic nedalo. Je to tedy velmi individuální, záleží to na Vaši vůli, chtění a stravovavích návycích. Já jsem bohužel člověk, který miluje jídlo všeho druhu a ačkoliv hamburgery nejím denně, při tomhle detoxu bych pro ně zabíjela...
Taky je možné, že se budete cítit lépe než já a 10 dní uteče jako voda a vy se rozhodnete i pro prodloužení. Jen do toho. Máte můj obdiv!


Mé výsledky

Lepší pleť.

4 kg dole
Lepší pocit ráno po probuzení a žádná touha po kafi.
Začínám chtít jíst zdravěji, smažená a tučná jídla mne nelákají a už se nemůžu dočkat, až si uvařím něco zdravého.
Ale bude to jídlo a ne odporná limonáda..

Krásný víkend ;)

2 komentáře:

  1. ja som o tom tiez citala :) neviem si ale prdstavit tak fungovat takze keby som chcela schutnut asi idem skor cestou menej jedla viac cvicenia :)


    Ak mas rada Niveu pozyvam na giveaway o nove telove mliecka, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/04/nivea-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. videla som to v jednom obchode, na mňa je to moc drastické a máš obdiv, že si to dotiahla tak ďaleko:)

    OdpovědětVymazat