neděle 18. listopadu 2012

Jedovaté šampony aneb co si dáváme na hlavu

Hezkou neděli přeji všem!

Poslední dobou si začínám všímat toho, že mé vlasy jsou v hrozném stavu. Vysušené, nehezké a krepaté
(i když krepatost přisuzuji jistému činiteli..). Na radu kamarádky jsem se začala zajímat o složení šampónů a nestačila jsem se divit. Pořád se učím a objevuji nové a nové věci a věřte mi, že někdy je to pořádný šok.

Silikony

Poslední dobou se zavrhuje používání všech přípravků které obsahují silikony. Silikony jsou špatné, silikony ne, ženy prohlašují, že ony nikdy nic se silikonama používat nebudou, atd atd. Nechci se tady rozepisovat o jejich (ne)škodlivosti, samotné mi vyhovuje šampon bez nich a kondicionér s nima ;), nicméně existuje spousta kosmetických firem, které silikony nikdy nepoužívaly, jen to neuvedly na obalu. A nyní se všude objeví řady ,,Bez silikonů:". Dobrý marketingový tah, jen co je pravda. Jiné firmy silikony používají (i když je na obalu uvedeno, že NE), ale jsou tak šikovně zamaskovány názvem, že smrtelník nepozná, že se jedná o silikon. Stearamidopropyl dimethylamine-plně silikony zastoupí a nikdo si toho nevšimne ;)

Detergenty

Najdete ho prakticky všude, jak v šamponech, tak v čisticích přípravcích na podlahu nebo na nádobí. Mají silnou čistící vlastnost a můžeme jim vděčit za to, že vlasy zbaví mastnoty, špíny a všeho nehezkého, co se v nich nahromadí. Co se týče šampónů, nejčastěji se používá SLES -Sodium Laureth Sulfate, najdete ho SKORO všude, není tak agresivní a nebezpečný jako jeho bratr, SLS-Sodium Lauryl Sulfate. V šamponech je už používán méně, ovšem jaké bylo mé překvapení, když jsem jak SLS (na prvním místě!!!) tak SLES, objevila na etiketě mého milovaného šamponu Aussie Miracle Moist, který se jevil jako přírodní a ještě jednou přírodní. Zpět k SLS. V čem je špatný? Extrémně vysušuje pokožku hlavy, obličeje i uší, pokud jste si po sprše všimly, že máte zarudlé čelo, víte, komu za to poděkovat. A já, jako atopik můžu děkovat dvakrát. Už vím, z čeho se mi loupají uši.

Co teď? Nejlepší by bylo se detergentům vyhnout, což ale není tak jednoduché, protože je najdete prakticky všude. Naštěstí existují i takové složky, které účinky detergentů zmírňují, čili výsledek není tak agresivní. Je to například Cocamidopropyl Betaine. Výrobky nemůžou být příliš agresivní a nebezpečné, vše podléhá přísným kontrolám, tudíž by vás zabít neměly, ale při delším používání můžou vlasy nehezky vysušovat (škoda u toho Aussie, když je určen na suché vlasy) a ničit.

Co se samotného Aussie týče, jeho přírodní složky se nacházejí skoro až na posledním místě etikety, tudíž ve velmi malém množství, takže nemají skoro žádné účinky. Což je zarážející.

Nejsem žádným zastáncem extra přírodních přípravků, každému vyhovuje něco jiného, ale vím, že šampon si od teďka budu vybírat ne podle obalu a reklamy, ale podle zadní etikety:) Pokud vás toto téma zajímá, dejte vědět, mohla bych sepsat třeba ještě něco víc:)

ps. Nejsem odborník, všechny informaci si vyhledávám a studuji sama a pro svou potřebu, jsem jen člověk a můžu se mýlit, tudíž prosím o shovívavost:)



8 komentářů:

  1. Já mám teď šampón od Syoss bez silikonů, ale vlasy po něm nejsou nic moc. Musím se podívat po lepším a asi bych si měla přečíst i zadní etiketu :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak to je velice zajímavý článek

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek, moc jsi mě s ním potěšila. Já se zamilovala do ryze přírodního šamponu Tiaré Tahiti a do šamponů od Dr. Hauschka, to je pro mě taková jistota. ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. Ja na zlozeni nejako moc nebazirujem, mala som aj cisto prirodne sampony, ktore mi nerobili dobre ale aj mega silikonove, ktore boli super :)

    Inak ak hladas super zehlicku, ktora vlasy vyrovna aj zvlni tip tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/08/bianca-ma-novu-hracku-philips-hp834500.html

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek, právě jsem zjistila, že si na hlavu dávám tu nejhorší variantu, co může být :D je pravda, že člověk by se v tom měl alespoň trochu vyznat, protože je hrozné, co necháme na sebe dát. :)

    http://shades-of-silvie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Lidé jsou systematicky vystaveni působení toxických látek v potravinách a všude kolem nás. Je to proto, aby se z nich stali pacienti a mohli být potom "léčeni". Je to větší experiment, než byl za 2.světové války v německých koncentrácích. Ostatně kampak asi zmizely výzkumy takových doktorů jako byl Mengele? A že jich bylo!!

    OdpovědětVymazat
  7. Já teď používám medový šampon od soukromníka, takže mám zaručeno, že v něm žádné silikony ani jiné další jedy nejsou. Nemůžu o něm říct, že bych po něm měla vlasy nějak extra hebké a dobře vypadající, jako po těch se silikony. Člověk si holt nevybere, takže to alespoň střídám ;).

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, jak já byla překvapena, když jsem SLS našla v naší čistě přírodní značce Botanicus ! Byly jsme s mamkou na skok v Praze, takže jsem si ani nepročetla celé složení a ejhle. Je mi líto ho vyhodit, takže ho vyzkouším a uvidím.

    OdpovědětVymazat